Apartment for two

Apartment renovation on Brdo, Ljubljana, 2016


Stanovanje za dva

Prenova stanovanja na Brdu, Ljubljana, 2016


With a bit of inventivness and imagination you can easily turn a classical one bedroom apartment into a comfortable coy home! Making use of the unused attic and having no fear of knocking down some interior walls and ceilings is a perfect idea how to expand your living space and cleverly build a modern apartment for young couple.

The central element of the newly designed duplex is the staircase leading to a sleeping gallery. The concept design increases the height of the new two-storey apartment space. The stairs can be used as seating and also as hidden storage spaces under the staircase for shoes, clothes etc. The whiteness of the interior emphasizes the newly arisen open plan of the flat. The use of a natural oiled oak wood makes the apartment feel homey. A massive wooden dining table with bench seating is perfect for big gatherins of family and friends with good food, conversation and sound of guitar.

Stanovanje je dokaz, da se z nekaj iznajdljivosti in domišljije klasično enoinpolsobno stanovanje lahko z lahkoto prelevi v razkošen dom! Z iskoristvijo neizrabljenega podstrešja in brez strahu pred rušenjem vseh predelnih sten in stropa je nastalo sodobno stanovanje za mlad par.

Prvi pomisleki glede odpovedi večim prostorom in novim visokim, ter večjim dnevno bivalnim delom so bili hitro premagani, ko so prve stene padle. Sledil je strop. Stanovanje je zadihalo.

Naročnika sta želela enostavno zasnovo, z gladkimi površinami in veliko kotički za shranjevanje, ki naj ne bi natrpali stanovanja. Stanovanje naj bi delovalo pospravljeno in urejeno, kljub njunim potovalnim in športnim podvigom, ki zahtevajo različno športno opremo. Želja naročnikov je tudi bila, da je v kuhinji mogoče gostiti čim več gostov.

Osrednji element nove zasnove nastalega 'dupleksa' je stopnišče, ki pelje na spalno galerijo. S svojo zasnovo poudarja višino na novo nastalega dvoetažnega prostora. Na stopnicah se poseda, pod njimi pa shranjuje v skritih omarah. Te omare delno nadomeščajo tudi omare, ki so bile prej nameščene v predsobi. Belina interierja dodatno poudarja občutek na novo pridobljene prostornosti stanovanja. Stopnišče ni le komunikacija, ampak središčni element stanovanja okoli katerega se vse odvija.

Celotno pritličje deluje kot prostor poln kotičkov za posedanje, ki ga velika družba zasede kot celoto. Mansarda je prek galerije povezana z dnevno sobo. Služi kot prostor za spanje in delovni kotiček. Ob vstopu v mansardno stanovanje sedaj dobimo občutek, kot bi vstopili v majhno, a zračno hiško.


podatki o projektu

client naročnik privatni private

location lokacija
Ljubljana

total floor area skupna neto površina 68 m2

design architect arhitektura Meta Kutin, Tomaž Ebenšpanger