Between horizons

Apartment renovation, Ljubljana, 2013


Med horizonti

Prenova stanovanja, Ljubljana, 2013


The garret flat is hidden behind one of the picturesque facades of the old town of Ljubljana. The client’s wish was to carry out the reconstruction with a minimum financial input needed. Therefore, we considered that the less we interfere with the narrative of a four hundred years old house, the better. The reconstruction work was tackled as an experiment aimed to show that with minimum funds it is still possible to achieve as great as possible spatial effect and comfort of a modern home.

The guidance was minimization – no redundancy. We followed this principle from concept design to performance details. The building work did not interfere with the existing numerous room corners, lintels, niches and diagonally set walls, by which former residents tried to make the most of the longitudinal ground plan concept that receives daylight only from two shorter sides. The new wardrobes, book shelves and the kitchen counter pay no regard to wall irregularities but run over them; with their straight lines they bring order to the rooms while with new materials and detailing they tell us about the present time.

The use was made of cheap materials which do not need further treatment. The basic furniture element is black smooth refined chipboard in contrast with the old irregular white walls. The unworked lines of its edges reveal the inner structure of chipboard plates and with the pattern of shelves and wardrobes they help achieve the feeling of the architectural detail. All materials are natural; their touch makes you feel the warmth of the oiled wood, the cold of an iron or the sharpness of wire which carries the curtain linen. Raw reinforcing steel bar became a staircase balustrade and coat hanger, while a piece of felt replaced a traditional carpet. Classical wardrobes were replaced by simple closet shelves veiled by a curtain. Kitchen lights and installations are visible.

The brick floor cladding in the hall is a rare decorative element of the flat which adds vivacity and freshness to a gloomy looking interior. And so is also the old monumental stonewall which bears witness to the past of the building. The wall was thoroughly cleaned and the basic activity – preparation of food, which converts any flat into a home, installed in front of it. The kitchen part consists of two tables, one of them for food preparation and the other for dining. The kitchen oak tree countertop hides underneath the surface a movable chest of drawers and the oven. A high black pantry for stocking beverages, food and sometimes dishes is in contrast with the picturesque structure of the stonewall (translation by Špela Kutin).

Ulice starih mestnih jeder so ponavadi ozke, temačne in nepričakovano zavite, vendar polne zgodb, v katerih lahko vsakič odkrivamo nova obzorja. Podobno se nama je zgodilo s podstrešnim stanovanjem, skritim za eno od slikovitih fasadnih kulis najstarejšega dela Ljubljane, ki sva ga lansko jesen vzela za svojega. Odločila sva se, da bova v pripoved štiristo let stare hiše čim manj posegala, naraciji pa dodala le svoje lastno poglavje. V prenovo starega podstrešja v prvi skupni dom sva se podala kot v eksperiment, ki bo pokazal, kako lahko z minimalnimi sredstvi in z lastnim delom dosežemo čim večji prostorski učinek in udobje sodobnega doma.


Glavnemu vodilu – ničesar odvečnega - sva sledila od koncepta zasnove do izvedbenih detajlov. Odločila sva se, da v prostore, polne vogalov, preklad, niš in diagonalno postavljenih sten, s katerimi so prejšnji lastniki poskušali, sicer nerodno, pa vendarle, čim bolj funkcionalno izkoristiti podolgovato zasnovo tlorisa, ki dobiva svetlobo le s krajših stranic, gradbeno ne bova posegala. Zaradi večjega občutka prostornosti in svetlosti sva funkcionalne potrebe in udobje prostorov želela zadovoljiti s čim manj pohištvenimi kosi. Nove omare, knjižne police ali kuhinjski pult se ne ozirajo na nepravilnosti zidov, temveč tečejo mimo njih, z ravnimi linijami vnašajo v prostore red in z materiali ter načinom izdelave pripovedujejo o današnjih časih. Konstrukcija jim narekuje formo, zato so oblikovani brez nepotrebnih detajlov, zračno in fleksibilno. Garderobne omare, na primer, nadomeščajo police, stojala in zavesa pred njimi, zasnovo svetlobnih in kuhinjskih instalacij sva pustila vidno. Uporabila sva poceni materiale, ki ne potrebujejo nadaljnje obdelave. Ob dotiku pohištva sva želela čutiti naravo toplega oljenega lesa, hlad železa ali ostrino žice, ki nosi fino platno zavese. Surovo armaturno železo je zato lahko postalo stopniščna ograja in obešalnik za plašče, kos filca je lahko nadomestil klasično preprogo, osnovni gradnik pohištva pa je postal najcenejši material - gladek črn iveral, kontrasten starim nepravilnim belim zidovom. Neobdelane linije njegovih robov kažejo notranjo strukturo ivernih plošč in z vzorcem pri policah in omarah dosežejo občutek arhitekturnega detajla.

Edini dekorativni element stanovanja je star monumentalen kamnit zid, ki priča o preteklosti stavbe. Njegovo pripovedno moč so prepoznali že prejšnji stanovalci, ki so njegovo kamnito strukturo pustili vidno, nato pa, žal, na njegovo sredino namestili radiator. Zidu sva vrnila veljavo tako, da sva pred njega umestila najosnovnejšo dejavnost, ki stanovanje spremeni v dom - pripravo hrane. V bivalni kuhinji se odvijajo kulinarični večeri, kar potrebuje funkcionalno razporeditev, enostavno vzdrževanje  in dovolj prostora za druženje. Kuhinjski del tako sestavljata dve mizi - za pripravo in uživanje hrane. Pod hrastovo delovno površino se skrivajo pomični predalniki in pečica. Visoka črna shrambna omara daje kontrast pisani strukturi kamna. Stena nasproti bivalni kuhinji se z njeno kamnito strukturo zidu pogovarja oblečena v knjižne police. Tu so svoj prostor našli knjige in številni spominki s potovanj, ki nama pomagajo, da lahko občasno zajadrava vsak v svoj horizont. Kot mizica služi sklad El Croquis-jev, obtežen s kosom marmorja, rešenega z odpada v kamnolomu Lesno brdo.

Vse te najine zgodbe, pa še tista o Rexovih stolih, ki sva jih rešila iz vlažne kleti, o pozabljenih fikusih iz azila ali pa o izdelavi ptičje hišice, dopolnjujejo pisano zgodovino stare stavbe in vrvežu preteklih pripovedi, ki se podijo po mansardi, dodajajo najino lastno. (tekst Meta Kutin)
 
 
 
 
 
 
 

project data podatki o projektu

client naročnik privat privaten
location lokacija Ljubljana
photographer avtor fotografij privat privatno
realization izvedba client himself naročnik sam
OSM d.o.o., Škofja Loka
construction year leto izvedbe 2013

design architect arhitektura Meta Kutin, Tomaž Ebenšpanger