Living in Alpine village

Modern residence in the middle of Triglav National Park, Stara Fužina, 2013-2016


Hiša v Alpah

Sodobno bivanje sredi Triglavskega narodnega parka, Stara Fužina, 2013-2016


conceptual model konceptualna maketa

The House in the protected Alpine village of Stara Fužina is located in the Triglav National Park and addresses the traditional environment with author’s interpretation of characteristic local details. Standing elegant on a steep hillside the house, by its attractively oriented position, catches spectacular and commanding views across the topographically diverse glacial valley.

The house is erected in place of a former car repair workshop. The roof ridge of the new house rotated 90 degrees from the original. It runs rectangularly to the steep hillside in order to make the most of both sunny warmth and spectacular views. There were some agreements reached with the Slovenian Institute for the Protection of Cultural Heritage who take care of heritage protection in urban and rural settings and of architecture preservation in old Alpine villages. The authority allowed the change based on the explanation that the village has been naturally-generated and developed throughout the history  following the logic of individual micro-locations. A special attention has been focused on jutting roofs. Their design conception follows the rural pragmatism, hence they have different depths to meet the function; a longer jutting roof is above the entrance of the northern facade and another above the glass window of the southern facade (protection against sunshine). They are visible on account of their slenderness which is further emphasized by a thin  fibre cement grey roof covering and a supporting structure made of cross-glued board plates.

The wood used for structural and furniture applications on and in the house is native larch, oiled or waxed. The stone used is local building stone. All metal elements are made of galvanized metal sheet and author designed. The gutters, for instance, have preserved the traditional motif of wooden gutters laid on wooden eave hooks. The motif is abstracted and transferred into another material. The V-shape gutters match with steep roof pitches of the old village in the background and with the glacial valley of the same shape in the distance.

The ground–plan of the house is small but made good use of space. The conception allows for future adjustments to suit the needs of existing residents. The living room on the south-east is linked via a staircase with the bedroom which is separated by only a string of wardrobes. The ground-floor of the west wing houses a separate apartment to rent which may later turn into a suitable bedroom. The house can fit a family of either one or four members.

The house in Stara Fužina have introduced new building materials and details into a traditional rural space and is aimed to constitute a place of permanent residence for a native member of the community. In spite of its different conception of details, pure lines, absence of merely decorative use of wood, large glass surfaces and visible concrete inside the house, it seems that this house has stood in its place since old times (translation by Špela Kutin).

Enostanovanjska hiša je umeščena na razgledno parcelo tako, da se na eni strani odpira nad strehe Stare Fužine, na drugo pa lovi vedute proti Bohinjskemu jezeru. Pri zasnovi stavbe smo spoštovali zakonitosti specifične vaške gradnje. Ne z dobesednim posnemanjem tradicionalnih motivov, temveč v njihovi sodobni interpretaciji. Kamen je v dnevnem prostoru tako nadomestil vidni beton, ploščice pa samorazlivni cementni tlak. Osnovno vodilo projekta je pragmatičnost, ki smo jo prepoznali kot glavno specifiko gradnje v okolici. Pragmatičnost se kaže v zasnovi racionalnega tlorisa, izbiri avtohtonih naravnih materialov, v izvedbi čim preprostejših detajlov. Ves stavbni les je zato le oljen ali voskan, dolžina napuščev se prilagaja funkciji posameznega prostora, žlebovi so uporabljeni le nad vhodi v stavbo, steklene površine so orientirane na razglede, fasada pa je debeloslojna, ročno zamazana. Zasnova notranjosti skupaj z izbranimi materiali omogoča sodobno bivanje v sicer tradicionalnem okolju.

site plan situacija
dialogue old-new dialog staro-novo
view towards valley pogled na Spodnjio dolino
dialogue stone-built dialog kamen-grajeno
framed view uokvirjen pogled

project data podatki o projektu

client naročnik privat privatni

location lokacija
Stara Fužina, Bohinjsko Jezero
site area velikost parcel 400 m2
gross floor area zazidana površina 90 m2
total floor area skupna neto površina 180 m2
realization izvedba
Robert Mikelj s.p., OSM pohištvo, d.o.o., Mizarstvo Košak, Blišč, d.o.o.
construction year leto izvedbe 2016

design architect arhitektura Meta Kutin, Tomaž Ebenšpanger